Home Nieuws De verstrenging te veel
28
okt
2021

De verstrenging te veel

Afgelopen dinsdag kwam het overlegcomité vervroegd samen. De paars-groene federale regering riep de noodtoestand af om de pandemiewet te activeren. De coronapas wordt ingevoerd in horeca- en fitnesszaken. En: ondanks dat iedereen een coronapas heeft, moet het personeel een mondmasker dragen. Ook voor evenementen wordt de coronapas breder uitgerold. Bovendien moeten we ze weer dragen in binnenruimtes.

Vlaanderen heeft een vaccinatiegraad van 92%. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er voor heel onze regio een uitbreiding van het Covid Safe Ticket en de mondmaskerplicht komt. Nogmaals is het de Vlaming die moet boeten voor de lage vaccinatiegraad in Brussel en Wallonië. Wat nog het meeste steekt, is dat de beslissingen van het overlegcomité bovendien enkel verstrengingen voor Vlaanderen inhouden. In Brussel waren extra deze extra maatregelen al van kracht, in Wallonië waren ze al aangekondigd. Ondanks het vooral in de twee andere regio's slecht gaat, is de Vlaming de dupe van het coronabeleid.

Een ander probleem is de handhaving van regels. De voorbije twee jaar hebben we gemerkt dat er in Vlaanderen streng wordt gehandhaaf, terwijl in Brussel enige vorm van handhaving onbestaande is. Zo hebben we in de praktijk straks strengere regels in Vlaanderen in de regio's van dit land waar de vaccinatiegraad ondermaats is. We zijn dan ook enorm teleurgesteld in het overlegcomité.

Woensdag volgde beter nieuws. In het onderwijs komen er geen ingrijpende verstrengingen. Enkel leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten vanaf nu een mondmasker dragen wanneer ze niet op hun plaats zitten of wanneer er te weinig ventilatie is. Dat is omdat vooral leerlingen van de derde graad besmet raakten. Daarnaast werden ook de quarantaineregels en testregels versoepeld om meer ademruimte te geven aan scholen. In het kleuter- en secundair onderwijs verandert er niets. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts doet zo wat het overlegcomité niet kan: ervoor zorgen dat jongeren die zich al twee jaar lang keurig gedragen niet het slachtoffer worden van het coronabeleid.

Wat Vlaanderen zelf doet, doet het beter.